NL EN
DONEER NU!

Moeten de regels rond alcoholvrij bier duidelijker?

9 mei 2024

Moeten de regels rond alcoholvrij bier duidelijker? Het gebeurt niet vaak, maar nu dan toch wel: een branche die vraagt om duidelijke EU-wetgeving. De bierbrouwers vinden namelijk de regels voor alcoholvrij bier onduidelijk.

In Nederland mag krachtens de Warenwet bier alcoholvrij heten als er tot 0,1% alcohol in zit, alcoholarm is ten hoogste 1,2%. Maar in andere EU-lidstaten gelden andere regels. In Duitsland en België mag bier alcoholvrij worden genoemd met een alcoholgehalte tot 0,5, in Spanje tot 1% en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2%. Die producten worden ook in Nederland verkocht, wat betekent dat er hier in supermarkten 'alcoholvrij' bier ligt met 1,2% alcohol erin.

Maar Nederlandse brouwers hebben een maas in de wet gevonden. Zij gebruiken op biertjes tussen 0,1 en 0,4% alcohol de Engelse term ‘non alcoholic’, omdat het Nederlandse ‘alcoholvrij’ niet mag. De term ‘non alcoholic’ voor dranken met een alcoholgehalte tot 0,5% komt uit de zogenaamde ‘gecombineerde nomenclatuur’ (EU 2023/2364), een goederencodelijst die in alle EU landen bij de in/uitvoer wordt gebruikt. Regels voor anderstalige termen zijn er nu nog niet in de Warenwet. Volgens de brouwers mag je daarom de engelse term 'non alcoholic' op het label van een alcoholarm biertje zetten, zolang er óók in het Nederlands op het label staat hoeveel alcohol er in zit.

Anne Lutgerink van het Voedingscentrum vindt de handelswijze van de brouwers 'misleidend'. "Zeker voor mensen die echt geen alcohol willen drinken, is het heel vervelend. Je wekt een bepaalde suggestie en die klopt niet, dat is verwarrend." Misleidend vinden brancheverenigingen voor brouwers in Nederland het niet, maar dat het verwarrend is, snappen ze wel. "Het mag allemaal en de brouwers houden zich aan de regels, maar voor de consument is het onduidelijk", erkent Jos Oostendorp, voorzitter van Craft, een branchevereniging van 200 kleine bierbrouwerijen. Directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers, dat dertien grote brouwerijen vertegenwoordigt, is het daarmee eens. "Het zou goed zijn voor de consument als er meer eenheid zit in de labels."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzoeken om te kijken naar termen als 'non alcoholic' op Nederlandse alcoholarme bieren om te zien of er sprake is van misleideiding. Je mag immers geen verkeerde of misleidende indruk wekken over de samenstelling van een product.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws