NL EN
DONEER NU!

Ook voor bier geldt: zonder grootste glas wordt er minder gedronken

17 september 2024

Door het grootste glas wijn van de drankenkaart in de horeca te schrappen, wordt de totale hoeveelheid die mensen drinken met 7,6% verlaagd. Dat bleek uit een eerdere proef in Engeland. Maar gaat dat ook op voor tapbier? Wat zijn de gevolgen als je het grootste glas (568 ml) van de drankenkaart haalt? Het antwoord is te vinden in PLoS Medicine.

Het onderzoek dat een antwoord geeft op die vraag is uitgevoerd tussen februari en mei 2023 in Engelse horecagelegenheden met een alcoholvergunning. Gedurende 4 weken werd onderzocht wat het wel en wat het niet vermelden van dat grote glas op de kaart van tapbieren voor invloed had op de omzet in de horecagelegenheid.

Dertien locaties voltooiden het onderzoek, waarvan er twaalf dit volgens het protocol deden en werden opgenomen in de primaire analyse. De interventie resulteerde in een gemiddelde daling van de bieromzet met 9,7%. Het dagelijkse volume verkochte wijn stéég tijdens de interventieperiode en wel met 7,2%. De dagelijkse inkomsten daalden met 5,0%.

De onderzoekers concluderen dat het schrappen van het grootste bierglas de bieromzet deed dalen. Ze zien potentieel in deze interventie om de alcoholconsumptie te verminderen.

Mantzari, E., Hollands, G.J., Law, M. et al. Impact on beer sales of removing the pint serving size: an A-B-A reversal trial in pubs, bars, and restaurants in England. PLoS Medicine 21 (2024) 9, e1004442. https://www.doi.org/10.1371/journal.pmed.1004442

Bron: plos.org.

Update: In de (social)media is nogal wat kritiek gekomen op de conclusies van dit onderzoek, wat ertoe leidde dat de nieuwe Britse premier Keir Starmer zich genoodzaakt zag te verklaren dat hij geen plannen heeft om dat grootste glas (de imperial pint) te schrappen.

Laatste nieuws