NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik beïnvloedt Europese sterftecijfers sterk

10 januari 2019

Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol in de waargenomen verschillen in sterftecijfers tussen Europese landen.

Dat concludeert promovendus Sergi Trias Llimós. Hij onderzocht langetermijn ontwikkelingen in alcoholgerelateerde sterfte in Europa en het effect daarvan op verschillen in totale sterfte. Zijn onderzoek maakt deel uit van het Vidi-onderzoek ‘Future Mortality’ van prof.dr. Fanny Janssen, dat wordt gefinancierd door NWO.

Alcoholgerelateerde sterfte had een substantieel effect op de totale sterfteniveaus in Europa en ontwikkelingen daarin over tijd, met name onder mannen in Oost-Europa. In 2012-2013 droeg alcoholgerelateerde sterfte ongeveer 20% bij aan de verschillen in levensverwachting tussen Oost- en West-Europa en minstens 15% aan de verschillen in levensverwachting tussen mannen en vrouwen in Oost-Europese landen.

Bronnen: rug.nl en mijngezondheidsgids.

Laatste nieuws