NL EN
DONEER NU!

Meta-analyse naar relatie alcoholconsumptie en maagkanker

4 januari 2021

Er is een directe relatie tussen alcoholconsumptie en het risico op maagkanker en dat risico neemt toe bij hogere dagelijkse alcoholconsumptieniveaus.

Dat blijkt uit een meta-analyse door Wenting Deng en mede-onderzoekers van de Yale University, verschenen in Chemico-Biological Interactions. Zij bekeken in totaal 81 onderzoeken, waaronder 68 case-control en 13 prospectieve cohort onderzoeken.

Uit de analyses bleek dat er grote verschillen zijn tussen de diverse regio’s (Verenigde Staten, Zweden, China, Japan) en kankersubtypen. Dat zou te maken kunnen hebben met het percentage mensen dat rookt, een Helicobacter pylori-infectie heeft gehad, zwaarlijvig is of een bepaalde genetische gevoeligheid heeft. Maar duidelijk was ook dat er een positief verband is tussen drinken en een verhoogd risico op maagkanker. De dosis-responsanalyse liet zien dat een hogere dagelijkse inname van alcohol geassocieerd is met een hoger risico op maagkanker.

Wenting Deng, Lan Jin, Haoran Zhuo, Vasilis Vasiliou & Yawei Zhang. Alcohol consumption and risk of stomach cancer: a meta-analysis. Chemico-Biological Interactions (2021) Jan. 4; 109365. doi: 10.1016/j.cbi.2021.109365.

Bron: sciencedirect.com.

Laatste nieuws