NL EN
DONEER NU!

Straks ook in Nederland gezondheidswaarschuwingen?

26 januari 2023

Zien we straks niet alleen waarschuwingen op tabak, maar ook op alcoholhoudende dranken? Daarover wordt in Europa alom gesproken, nu Ierland dat voornemens is, tot woede van Franse en Italiaanse wijnboeren.

Nederland heeft geen plannen om het huidige beleid aan te passen en leunt vooralsnog op zelfregulering. "Het speelt hier niet", zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. Het Trimbosinstituut deed vorig jaar wel op verzoek een literatuurverkenning.

Los van de etiketten adviseert de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan één glas per dag, zo staat in de Richtlijnen goede voeding, waar de Schijf van 5 op is gebaseerd.

In één van de invloedrijkste tijdschriften over geneeskunde, New England Journal of Medicine, verscheen vorig jaar een artikel waarin onderzoekers pleiten voor 'goed ontworpen waarschuwingsetiketten', verwijzend naar een onderzoek waaruit bleek dat 70% van de Amerikanen zich niet realiseert dat alcoholgebruik het risico op kanker verhoogt.

Ook in Nederland wordt schade door alcohol onderschat. Volgens Carmen Voogt van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut is daarom winst te behalen. Het vermelden van de risico's op de etiketten kan bewustwording vergroten, zegt zij. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hier ook draagvlak voor is: bijna twee op de drie volwassenen vindt een waarschuwing goed of heel goed.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws