NL EN
DONEER NU!

Nieuwe regels alcoholverkoop jongeren in Denemarken

14 november 2023

Nieuwe regels alcoholverkoop jongeren in Denemarken Denemarken zal de winkelverkoop van zwak-alcoholhoudende dranken aan minderjarigen gaan beperken. Dat liet het Deense ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.

Denemarken is een van de slechts vijf EU-landen* waar 16-jarigen zwak-alcoholhoudende dranken mogen kopen in winkels. In de meeste landen is de limiet 18. De nieuwe regel wordt dat jongeren van 16 tot 18 jaar alleen nog maar dranken tot 6% alcohol kunnen kopen. Dat was 16,5%.

"Teleurstellend." Dat vindt Rasmus Kjeldahl, directeur van de Deense organisatie voor kinderrechten, van dit politieke compromis. "Dit zal het alcoholgebruik van Deense jongeren nauwelijks veranderen. Het zijn bier en breezers die de weg zijn naar alcoholgebruik, vooral voor veel meisjes. Wat blijft toegestaan zijn producten met een laag alcoholgehalte waar jongeren veel van kunnen drinken en waar ze erg dronken van kunnen worden." Kjeldahl had liever gezien dat er een limiet van 18 jaar was gekomen voor de verkoop van alle soorten alcohol.

*België, Denemarken, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk

Bronnen: euronews.com en jv.dk.

Laatste nieuws