NL EN
DONEER NU!

Pakketbezorger sterke drank géén slijter

9 juli 2015

Pakketbezorger sterke drank géén slijter De Rechtbank Oost-Brabant heeft geoordeeld dat een pakketbezorger van sterke drank niet het slijtersbedrijf uitoefent. De burgemeester van de gemeente waarin de betreffende pakketdienst is gevestigd is niet bevoegd handhavend op te treden.

De advocaat van de SlijtersUnie bestelde in mei 2014 via internet een fles sterke drank in Spanje en verzocht die op zijn kantoor in Eindhoven te bezorgen. Dit gebeurde enkele dagen later door pakketbezorger DPD uit Best. Volgens de vereniging trad DPD feitelijk op als slijtersbedrijf, terwijl zij daar geen vergunning voor heeft. Daarom verzocht de vereniging de burgemeester van Best de Drank- en Horecawet te handhaven. De burgemeester wees het verzoek af, omdat er volgens hem geen sprake is van een slijtersbedrijf. Daarop stapte de vereniging naar de bestuursrechter.

Volgens de rechtbank volgt uit de wet dat een slijtersbedrijf wordt uitgeoefend in een inrichting waar een drankvoorraad aanwezig is en particulieren flessen drank kunnen kopen die voorzien zijn van etiketten. Hiervan is bij DPD geen sprake, oordeelt de rechtbank. De eventuele flessen sterke drank die worden vervoerd, bevinden zich in pakketten en zijn niet herkenbaar voor de medewerkers van het bedrijf. Bovendien is er geen slijtlocatie waar particulieren drank kunnen uitzoeken, waar drank kan worden gekocht of verkocht en waar klanten zich kunnen laten voorlichten door een deskundige slijter. De activiteiten lijken in niets op de activiteiten die worden verricht door een slijtersbedrijf zoals in de wet is beoogd. De rechtbank oordeelt dan ook dat de burgemeester het verzoek tot handhaving terecht heeft afgewezen.

Uitspraken: ECLI:NL:RBOBR:2015:3890

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws