NL EN
DONEER NU!

Minimumprijzen zullen niet leiden tot een massale overstap naar drugs

24 oktober 2019

Minimumprijzen zullen niet leiden tot een massale overstap naar drugs Uit een onderzoek in opdracht van de regering van Wales blijkt dat de invoering van een minimumprijs voor alcohol waarschijnlijk niet tot gevolg zal hebben dat mensen overstappen naar drugs. Dit in het kader van hun voornemen om in maart 2020 een minimumprijs van 50p per unit alcohol te introduceren.

"Voor de meerderheid van de drinkers is de enige omschakeling of verandering in gebruik waarschijnlijk alcoholgerelateerd en grotendeels een aanpassing van bestaand gedrag binnen het nieuwe prijskader, zoals een verandering in type alcohol of een verandering in koopgedrag," zegt het rapport. Als alcohol wordt vervangen door een andere drug, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een medicijn met alcohol-achtige effecten, gevolgd door cannabis en kruiden. Slechts een enkeling zal cocaïne of opiaten gaan gebruiken.

"Het is belangrijk dat mensen weten dat minimumprijzen op handen zijn, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de introductie", aldus de auteurs. "Het vergroten van kennis zal mensen ook van het foute idee afbrengen dat minimumprijzen voor alcohol een nieuwe belasting zijn die geld oplevert voor de staatskas van Wales."

Vaughan Gething, minister van Volksgezondheid en Sociale Voorzieningen, liet weten dat er voorafgaand aan de invoering van de minimumprijs voor alcohol een nationale communicatiecampagne gevoerd zal worden, gericht op retailers, dienstverleners en het publiek.

Bron: southwales.ac.uk.

Laatste nieuws