NL EN
DONEER NU!

Matige implementatie van “Negen Maanden Niet”

10 januari 2014

In Nederland drinkt nog steeds ruim 30% van de zwangere vrouwen alcohol. Toch zijn verloskundigen niet overtuigd van het belang van uitgebreide voorlichting over alcohol en zwangerschap. Dit is te lezen in een artikel over een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP dat binnenkort zal verschijnen in het Journal of Clinical Nursing.

STAP voerde in opdracht van ZonMw van 2009 tot met 2012 onderzoek uit naar alcohol en zwangerschap. In het onderzoek gaven verloskundigenpraktijken extra voorlichting aan hun cliënten over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Zij gebruikten hiervoor de handleiding “Negen Maanden Niet”. In het artikel, geschreven door STAP-medewerker Nickie van der Wulp, samen met Ciska Hoving en Hein de Vries, worden de ervaringen van 14 verloskundigenpraktijken over het geven van deze extra voorlichting besproken.

Het artikel laat zien dat verloskundigen een positieve waardering hadden voor de training die ze gekregen hadden en de handleiding. Ze vonden het fijn om hun kennis over dit onderwerp op te frissen. De meerderheid van de verloskundigen had echter alleen tijdens het intakegesprek uitgebreid over alcohol en zwangerschap gepraat, en niet meer tijdens de consulten 6 en 12 weken na dit intakegesprek, wat wel de bedoeling was van het protocol. Als reden hiervoor werd vaak aangegeven dat de verloskundigen dachten dat hun cliënten het niet nodig hadden om nog een keer informatie te krijgen over alcohol en zwangerschap.

Bron: alcoholenzwangerschap.nl.
Engelstalige samenvatting te vinden op overzicht artikelen en boeken.

Laatste nieuws