NL EN
DONEER NU!

Leerproblemen bij kinderen die voor de geboorte aan alcohol zijn blootgesteld

24 maart 2017

Leerproblemen bij kinderen die voor de geboorte aan alcohol zijn blootgesteld Kinderen die voor de geboorte aan alcohol zijn blootgesteld hebben meer leerproblemen in vergelijking met hun leeftijdgenoten zonder een dergelijke blootstelling. Dat blijkt uit een studie verschenen in Alcoholism, Clinical and Experimental Research.

De onderzoekers keken naar twee groepen kinderen van 8 tot 16 jaar: 67 kinderen met zware prenatale blootstelling aan alcohol (44 jongens, 23 meisjes) en 61 kinderen die niet prenataal waren blootgesteld aan alcohol (33 jongens, 28 meisjes).

De leerprestaties van de aan alcohol blootgestelde kinderen waren aanzienlijk slechter dan die van hun leeftijdgenoten, met name bij wiskundige taken. Meer dan de helft van de kinderen uit deze groep (58,2%) scoorde slecht op 1 of meer leergebieden. Mogelijk heeft dit te maken met atypische ontwikkeling van de hersenen.

Leila Glass, Eileen M. Moore, Natacha Akshoomoff, Kenneth Lyons Jones, Edward P. Riley, Sarah N. Mattson. Academic Difficulties in Children with Prenatal Alcohol Exposure: Presence, Profile, and Neural Correlates. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2017; DOI: 10.1111/acer.13366

Samenvatting: onlinelibrary.wiley.com.

Bron: sciencedaily.com.

Laatste nieuws