NL EN
DONEER NU!

Alcoholenkelband wordt landelijk ingevoerd

18 mei 2020

Alcoholenkelband wordt landelijk ingevoerd De alcoholenkelband (ook wel de Alcoholmeter genoemd) wordt landelijk ingevoerd. De band is bedoeld voor mensen die onder invloed van alcohol iets strafbaars hebben gedaan en een alcoholverbod hebben. De band heeft geen vrijwillig karakter: hij kan door Justitie worden opgelegd.

De enkelband meet via het transpiratievocht of iemand alcohol gebruikt. De band wordt permanent gedragen en kan dus 24 uur per dag meten of de drager alcohol gebruikt. De gegevens gaan naar de reclassering.

Justitie deed meerdere proeven met de enkelband. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet al weten dat op basis van die proeven het middel betrouwbaar lijkt. Daarom werkt hij nu aan wetswijziging die binnenkort naar de Kamer gaat. Voor verkeersovertreders waren er eerder proeven met een alcoholslot. Maar dat systeem lag juridisch onder vuur en was fraudegevoelig.

Grapperhaus: "De enkelband is minder fraudegevoelig dan het alcoholslot. Het is de moeite van de investeringen waard: jaarlijks kosten alcoholgerelateerde delicten de samenleving 6 miljard euro."

Bron: nos.nl.

tk-briefalcoholmeter.pdftk-briefalcoholmeter.pdf (175 kB)

Laatste nieuws