NL EN
DONEER NU!

Britse drugs-tsaar: Alcohol is "de meest schadelijke drug die mensen kunnen nemen"

16 januari 2020

Drugs-tsaar prof. David Nutt noemt alcohol "de meest schadelijke drug die mensen kunnen nemen". Nutt was ooit de belangrijkste drugsadviseur van de Britse regering, maar werd ontslagen een dag nadat hij beweerde dat ecstasy en LSD minder gevaarlijk waren dan alcohol.

Hij blijft bij die bewering en zegt: "Alcohol is de meest schadelijke drug in vrijwel elk westers land. Elk gezin in Groot-Brittannië wordt in zekere mate beschadigd door alcohol. Zo niet in termen van fysieke of psychische schade, dan in termen van de financiële schade die overmatig drinken veroorzaakt."

Nutt stelt dat de enige veilige manier om alcohol te drinken is door je consumptie te beperken tot 5 g alcohol per dag - het equivalent van het delen van één glas wijn van 175 ml met drie mensen. "We zien een voortdurende poging om het concept van alcoholschade te ondermijnen door te zeggen dat het gezondheidsvoordelen heeft," aldus Nutt. "Toch is het de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen jonger dan 24 jaar, verantwoordelijk voor 26% van de voortijdige sterfgevallen in die bevolkingsgroep."

Bronnen: theguardian.com en lbc.co.uk.

Laatste nieuws