NL EN
DONEER NU!

Bij uitgaansgeweld bijna altijd alcohol in het spel

17 januari 2020

Uit het nationale uitgaansonderzoek blijkt dat bij bijna alle gevallen van agressie of vechtpartijen tijdens het stappen, alcohol in het spel was. "De combinatie van drank en drugs (zoals cocaïne) is nog gevaarlijker", zegt Marjolijn van Hest, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Van Hest: "Je denkt dan dat je onoverwinnelijk bent en je overschat jezelf enorm." De politie kan dan ook moeilijker ingrijpen. "Pepperspray maakt bijvoorbeeld geen indruk, want je voelt minder pijn. Het geweld kan ontzettend snel uit de hand lopen."

Ook de Dutch Bouncer Federation, de belangenvereniging voor horeca-portiers, merkt dat jongeren meer extreem geweld gebruiken als ze uit een club of kroeg worden gezet. "Het begint vaak met 'kankerlijer dit, kankerlijer dat', vervolgens trekken ze soms zelfs een mes", zegt mede-oprichter Cornel Gorsselink, die al dertig jaar als portier werkt.

Hoe vaak uitgaansgeweld voorkomt wordt niet bijgehouden. Dus stuurde NOS Stories een vragenlijst naar 45 grote gemeentes verspreid over het hele land. Van de 32 plaatsen die de enquête invulden, bleek dat ruim een derde geen idee heeft of geweld tijdens het uitgaan toe- of afneemt.

Bijna alle gemeentes gaven aan dat ze maatregelen hebben genomen om uitgaansgeweld aan te pakken. Denk aan extra camera's en gesprekken met horeca en politie. Ook worden er particuliere beveiligers en jongerenwerkers ingezet die toezicht houden en moeten voorkomen dat de boel uit de hand loopt. Een methode die erg populair is de laatste tijd, heet nudging: op een vriendelijke manier gedrag beïnvloeden (zoals een rode loper uitleggen of een spiegel ophangen).

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws