NL EN
DONEER NU!

Dat je van natuurwijn geen kater krijgt is een fabeltje

10 juli 2017

Dat je van natuurwijn geen kater krijgt is een fabeltje Diverse media beweren dat je van natuurwijn geen kater kunt krijgen. Klopt dat?

Natuurwijn wordt gemaakt van met de hand geplukte druiven, die geteeld zijn zonder kunstmest. Tijdens de wijnbereiding wordt zo min mogelijk technologisch of chemisch ingegrepen. Dit in tegenstelling tot normale wijn, waar - hoewel er nooit een ingrediëntenlijst op het etiket staat - zestig verschillende additieven aan mogen worden toegevoegd. Het alcoholgehalte van natuurwijnen varieert van 8,5 tot 14%.

Er wordt wel beweerd dat je van natuurwijn geen kater kunt krijgen omdat het wijn is met heel weinig of geen sulfiet (max. 30 mg per liter, in plaats van max. 210 mg in gewone wijn). Die veronderstelling gaat ervan uit dat sulfiet de enige reden is dat je een kater krijgt. Dat is onjuist. De kater heeft een reeks van oorzaken, niet alleen sulfiet. De meest geaccepteerde theorie is dat aceetaldehyde (dat vrijkomt bij de omzetting van alcohol) het stofje is waarvan je zo beroerd wordt. Dat zegt ook Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. Volgens haar is alcohol nog altijd de grootste boosdoener.

Factoren die eveneens een rol spelen zijn een verstoorde vochthuishouding, de aanwezigheid van bepaalde congeners in gedistilleerde dranken, de omgeving (rook en lawaai), het effect van pure alcohol op het maagslijmvlies en de sterk gedaalde bloedsuikerspiegel.

Ehrlich: "Zonder sulfiet zal het katerige gevoel misschien iets minder zijn, maar als je drie glazen met sulfiet drinkt en drie zonder is het niet zo dat je minder leverschade hebt."

Bronnen: rtlnieuws.nl, volkskrant.nl, nrc.nl en vice.com.

Laatste nieuws