NL EN
DONEER NU!

Taakstraffen en geldboetes voor bierfraudeurs

25 april 2019

Een 54-jarige man en een 46-jarige vrouw uit Nijkerk zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 240 en 80 uur voor bedrog met merkbier en valsheid in geschrifte. Naast de taakstraf legt de rechtbank de man ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 maanden. De rechtbank veroordeelt daarnaast de twee ondernemingen van het echtpaar elk tot een voorwaardelijke geldboete van € 50.000.

Gedurende een periode van 10 maanden vulde de man op bedrijfsmatige manier bierfusten van Heineken, Amstel of Grolsch met ander goedkoper bier. Deze werden vervolgens aan drankhandels verkocht als origineel Heineken, Amstel of Grolsch. Om dit te verbergen werden er valse stickers Heineken, Amstel of Grolsch op de bierfusten geplakt.

Het verkopen van het bier onder een valse naam heeft grote gevolgen. Zo hebben de originele biermerken schade opgelopen. De merkhouders hebben hard moeten werken om hun merken tot bekende producten te maken, die tevens garant staan voor een constante hoge kwaliteit. Door het ‘valse bier’ wordt het vertrouwen beschaamd. Daarnaast brengt het ‘valse bier’ ook mogelijk risico’s met zich mee voor de volksgezondheid. Dat dit uiteindelijk niet gebeurd is, is niet aan verdachten te danken. Tot slot hebben verdachten met de verkoop van het ‘valse bier’ omzet/winst gemaakt, dat anderen door op eerlijke wijze handel te drijven misliepen.

Dit alles neemt de rechtbank de verdachten zeer kwalijk. Toch zijn de straffen lager dan die de officier van justitie eiste, doordat verdachten al civielrechtelijk zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan Heineken.

Uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2019:1417

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl