NL EN
DONEER NU!

Nationaal Rapporteur Verslavingen luidt de noodklok

21 juli 2025

Nationaal Rapporteur Verslavingen luidt de noodklok De Nationaal Rapporteur Verslavingen, Arnt Schellekens, slaat alarm: verslaving is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. Toch staan we er zelden bij stil wat de gevolgen zijn. Daarom doet hij een oproep aan politieke partijen: geef verslaving een prominentere plek op de politieke agenda, zeker met de verkiezingen in zicht. In het radioprogramma De Nieuws BV legde hij vandaag uit waarom dit zo belangrijk is.

Volgens cijfers van LADIS (Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem) kwamen in 2024 bijna 69 duizend mensen in de verslavingszorg terecht. De grootste groep daarvan had een alcoholprobleem. Ook stijgt het aantal mensen met gokproblemen nog steeds en komen er ook mensen binnen met verschillende verslavingen, wat zorgt voor een complexere zorgvraag. "Die cijfers gaan over mensen die in zorg zijn. (...) Dat maakt dat we eigenlijk niet weten hoe groot het verslavingsprobleem in Nederland in totaal is", aldus Schellekens.

Waarom er zo weinig oog voor de verslavingsproblematiek is, komt vooral omdat mensen zelf een drempel voelen om erover te praten. Dat kan erin resulteren dat verslaving verborgen blijft. "Dan is ook de drempel om hulp te vragen groot", zegt Schellekens.

De gevolgen van verslaving raken natuurlijk eerst het individu zelf en de mensen die naast iemand staan, maar het raakt ook de maatschappij. Daarbij kun je denken aan werkverlies, kosten rondom gezondheidszorg maar ook bijvoorbeeld koppeling met overlast en geweldsincidenten die kunnen plaatsvinden. Jaarlijks overlijden ook tienduizenden mensen als gevolg van tabaks- en alcoholgebruik. Volgens Schellekens realiseert bijna niemand zich dat die cijfers zo hoog zijn.

Kortom: het is volgens de Nationaal Rapporteur Verslavingen belangrijk dat de politiek verslaving hoger op de agenda zet. Ook al is het niet een dossier waar ze 'de meeste stemmen mee zullen trekken'. "De politiek moet erover nadenken vanuit medemenselijkheid en vanuit economische perspectief."

Bron: nporadio1.nl.

De brief van Schellekens aan de politieke partijen is hier te vinden.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl