NL EN
DONEER NU!

Scholieren weten steeds vaker dat dagelijks drinken schadelijk is

31 maart 2022

Steeds meer scholieren weten dat dagelijks alcohol drinken schadelijk is. "Het positieve nieuws is dat we een verdubbeling zien in het percentage scholieren dat elke dag alcohol drinken schadelijk vindt: van 41% van de leerlingen in 2003 tot 83,5% in 2019", zegt dr. Tessa Scheffers-van Schayck, wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut.

Scheffers-van Schayck: "Maar het percentage scholieren dat het schadelijk vindt om elk weekend vijf of meer drankjes te drinken steeg tot 2011 en is daarna gedaald. Het lijkt alsof een deel van de scholieren denkt dat de risico’s van alcohol beperkt zijn zolang het niet dagelijks gedronken wordt."

Niet alle scholieren weten trouwens evenveel over de schadelijkheid van alcohol. Daarbij zijn er duidelijke verschillen tussen de schooltypen gevonden. Het percentage vmbo-b leerlingen dat het elke dag drinken van één of twee drankjes met alcohol schadelijk vindt is bijvoorbeeld lager dan onder scholieren van de andere schoolniveaus. Dit laat zien dat het belangrijk is om in preventieprogramma’s op scholen extra aandacht te hebben voor vmbo-leerlingen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe preventieprogramma’s beter kunnen aansluiten op deze doelgroep.

Bron: trimbos.nl.

hoe-denken-scholieren-over-de-schadelijkheid-van-roken-en-alcohol.pdfhoe-denken-scholieren-over-de-schadelijkheid-van-roken-en-alcohol.pdf (656 kB)

Laatste nieuws