NL EN
DONEER NU!

Alcoholschade door drinken voor en tijdens de zwangerschap veel complexer dan lange tijd aangenomen

11 november 2022

Alcoholschade door drinken voor en tijdens de zwangerschap veel complexer dan lange tijd aangenomen De Nederlandse Stichting Foetaal Alcohol Syndroom vierde gisteren in Zutphen haar 20-jarig bestaan. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik voor en tijdens de zwangerschap voor het kind veel groter en complexer zijn dan vaak wordt gedacht.

Niet alleen de overduidelijke gezichtskenmerken (zoals een dunne bovenlip en smalle kin) kunnen een gevolg zijn van drinken tijdens de zwangerschap, maar ook tal van gedragsstoornissen zoals ADHD en autisme. Deze gedragsstoornissen, aangeduid als FASD (Foetaal Alcohol Spectrum Disorder) worden in de praktijk vaak niet op de juiste manier gediagnostiseerd, waardoor adequate behandeling uitblijft. Om hier nadrukkelijk op te wijzen is gisteren besloten de naam FAS stichting te wijzigen in FASD stichting.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan heeft de FASD stichting de bestaande theoretische en praktische kennis over de diagnose en de behandeling van kinderen met FAS en FASD gebundeld in een speciale jubileumuitgave. Deze kennis is in Nederland o.a. opgedaan in de 3 speciale FASD-klinieken die Nederland kent (in Zutphen, Groningen en Winschoten). Hier kunnen moeders en kinderen met vermoede FASD en FASD-problemen op deskundige wijze worden begeleid.

In de jubileumuitgave wordt o.a. gewezen op het feit dat veel problemen kunnen ontstaan doordat er alcohol wordt gedronken voorafgaande aan de (al of niet geplande) zwangerschap. Bijna 25% van de vrouwen drinkt alcohol in de weken tussen bevruchting en het moment dat ze weten zwanger te zijn.

De speciale jubileumuitgave van de FASD stichting is te bestellen via de link op de website van de FASD stichting.

Bron: fasd.nl.

Laatste nieuws