NL EN
DONEER NU!

Snoepjes of drinken met cocktailsmaak normaliseren drankgebruik

11 januari 2024

Snoepjes of dranken met de smaak van populaire cocktails. In de supermarkt vind je dit soort producten steeds vaker. Volgens de Jellinek en het Trimbos-instituut zetten ze aan tot drankgebruik. Ook het Voedingscentrum is kritisch.

Limonade, dropjes, fruitdrank: ze krijgen allemaal een dranksmaak mee. Ook tijdens een rondje door de supermarkt, kom je veel producten tegen met een dergelijke smaak. Hoewel het snoepgoed en de drankjes met de dranknamen zelf geen alcohol bevatten, zijn ze dus wel vernoemd naar iets waar deze ongezonde stof in zit. Zet voedsel met dranknaam, maar zonder drank, aan tot drinken?

Volgens een woordvoerder van verslavingszorg-organisatie Jellinek is normaliseert het drankgebruik, zeker bij jonge kinderen en jongvolwassen. Wij zijn geen voorstander van dit soort producten." Het Trimbos Instituut, kenniscentrum voor onder andere verslavingszorg, deelt deze mening. "Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar of dit soort producten aanzetten tot drinken, maar we kunnen ons voorstellen dat ze drankgebruik normaliseren.

Ook bij het Voedingscentrum kan men zich wel voorstellen dat deze producten met cocktailsmaken of -namen ook kunnen bijdragen aan een positievere houding richting alcoholhoudende dranken. Zo zou het kunnen zijn dat de smaak van cocktails normaler wordt. Daarnaast zijn ze meestal ook niet zo gezond. Vaak zit er veel suiker in deze producten en maar weinig nuttige voedingsstoffen.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws