NL EN
DONEER NU!

Initiatiefvoorstel Ziengs bedreigt doelstelling Nationaal Preventieakkoord

27 november 2018

Initiatiefvoorstel Ziengs bedreigt doelstelling Nationaal Preventieakkoord Het ingediende initiatiefvoorstel van VVD-Kamerlid Erik Ziengs om de Drank- en Horecawet zodanig te wijzigen dat alcohol breder verkrijgbaar is, hangt volgens SlijtersUnie-voorzitter Ron Andes als een zwaard van Damocles boven de alcoholparagraaf in het Preventieakkoord. "Ik kan alleen maar hopen dat de Kamer dit zeer kritisch zal benaderen, omdat anders de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord een illusie zullen blijken te zijn."

Het voorstel zal niet alleen leiden tot een exponentiële toename van het aantal verstrekkingspunten. Ziengs wil namelijk ook artikel 15 wijzigen, zodat supermarkten hun borrelshops kunnen uitruimen en sterke drank gewoon in de winkel, tussen de andere boodschappen, uit het schap kan worden gehaald. Een afgesloten ruimte is dan niet meer nodig.

Het plan van Ziengs druist in tegen de ambities waar al die meepratende partijen vrijdag hun handtekening onder hebben gezet. "Het Nationaal Preventieakkoord erkent het positief verband tussen de toename van de beschikbaarheid en alcoholgerelateerde schade. Vanuit die gedachte ligt het voor de hand dat het aantal verstrekkingspunten beperkt wordt in plaats van uitgebreid. De partijen die bij het akkoord betrokken zijn, hopen dat de huidige Kamermeerderheid zich dit realiseert en het voorstel van Ziengs afwijst", meldt de SlijtersUnie.

Bron: slijtersunie.nl.

wetsvoorstel-ziengs-6-juni-2018-inclusief-memorie-van-toelichting_3.pdfwetsvoorstel-ziengs-6-juni-2018-inclusief-memorie-van-toelichting_3.pdf (188 kB)

Laatste nieuws