NL EN
DONEER NU!

Foetaal Alcohol Syndroom in beeld

13 juli 2022

Foetaal Alcohol Syndroom in beeld Hoe is een leven met het foetaal alcohol syndroom (FAS)? Op deze en meer vragen geven kinderen met FAS antwoord in een tien minuten durende film. De film markeert de afsluiting van het FAS-project, dat tien jaar geleden is gestart om bewustwording te creëren voor de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Voor het project zijn vijf kinderen, Jasmijn, Mila, Lorenzo, Isiah en Marcella, de afgelopen tien jaar gevolgd. Ze waren zes jaar toen het project in 2012 begon en bevinden zich nu volop in de puberteit. Hoe bewegen zij zich door het leven als FAS-kinderen?
Kinderen met FAS zien er niet alleen vaak anders uit, maar hebben ook concentratie-, geheugen-, leer- en gedragsstoornissen. Daarnaast hebben ze vaak last van een slecht ontwikkeld geweten. FAS betekent bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties vergeten hoe je moet fietsen. Of misschien nooit de klok kunnen lezen. Of niet weten hoe je met anderen moet spelen.

Onlangs bleek uit een monitor van het Trimbos-instituut dat 24% van de vrouwen die zwanger zijn en dit nog niet weten drinkt. Dit daalt naar 2,6 procent als vrouwen wel weten dat ze zwanger zijn. Veel vrouwen passen hun drinkgedrag dus aan en lijken zich bewust van de risico’s van alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap.

De film en korte docu’s over het leven van kinderen met FAS is te zien op https://fasproject.nl/film/

Bron: jmouders.nl.

Laatste nieuws