NL EN
DONEER NU!

"Natte studentencultuur is voedingsbodem voor blijvende omgang met drank"

27 augustus 2023

Alcohol lijkt erbij te horen als je studeert. Studenten zijn twee keer zo vaak zware drinkers. Een deel ontwikkelt een alcoholverslaving.

Vaak spelen andere factoren mee, zoals genetische aanleg of de houding tegenover alcohol die je van huis uit meekrijgt. Maar de studentencultuur maakt het makkelijk verslaving te ontkennen. Studenten denken alles te kunnen doen in de verwachting dat het wel weer goed komt na de studie.

Komt het later goed? Dat weten we niet. Wel weten we dat hoogopgeleiden veel drinken, zowel tijdens de studententijd als daarna. En dat als drinken eenmaal een gewoonte is geworden, kan dat lang doorwerken. Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP: “De natte cultuur van de studententijd is een voedingsboden voor blijvende omgang met drank. Wie na z’n studententijd niet radicaal stopt met drinken, loopt het risico afhankelijk te worden van het effect van alcohol.”

Inmiddels passen studentenverenigingen het alcoholbeleid aan en letten de leden meer op elkaar. Wageningse studentenverenigingen hebben een ‘convenant verantwoord gedrag’. Zo moet er op de sociëteit altijd een 'verantwoordelijke van dienst' zijn. Het helpt om alcoholhoudende dranken duurder te maken. Verder is er een instagram-account met de naam De Pijnjournalist waarop studenten die bang zijn verslaafd te zijn wordt aangeraden hulp te zoeken.

In Nijmegen bestaat sinds kort een ‘Eerste hulp bij Dronkenschap’. Een groep van 20 jonge Christelijke studenten die zich ’s avonds laat ontfermt over dronken eerstejaars. Zij gaan om het uur de studentencafés af.

Bronnen: trouw.nl en gelderlander.nl.

Laatste nieuws