NL EN
DONEER NU!

Met iDin online leeftijdsverificatie

11 november 2016

De Nederlandse banken starten vandaag met iDin, een op betaalsysteem Ideal gebaseerd systeem, waarmee we ons online kunnen identificeren bij webwinkels, de belastingdienst of de overheid. Overigens wordt er naast iDin en DigID ook gewerkt aan een derde identificatiesysteem bij de overheid, Idensys.

iDin werd deze week op het jaarcongres van betaalvereniging BVN gelanceerd. Gebruikers kunnen zich bij iDin aanmelden op dezelfde manier als ze dat doen bij Ideal, de bankendienst voor online betalen. Er doen bij de start zeven consumentbanken mee. Elk gebruikt zijn eigen methode om in te loggen: ING werkt met TAN-codes, Rabobank met een reader.

"Het is ook belangrijk dat je als bedrijf betrouwbare informatie over je klant krijgt," zegt Mallekoote. "Bedrijven en instanties kunnen bijvoorbeeld leeftijdsidentificatie via iDin laten plaatsvinden. Ze krijgen dan de mededeling dat iemand bijvoorbeeld 18+ is. Zonder dat de consument meteen zijn geboortedatum of leeftijd aan die partij prijs geeft. Die staat veilig in de systemen van de banken."

Vooralsnog is iDin alleen via het web te bereiken. "Het is nu aan de banken om het in hun mobiele apps te integreren. Wij hebben onderling al afgesproken dat dat snel moet gaan gebeuren. Je zult zien dat banken elkaar gaan proberen de loef af te steken met een mobiele toepassing."

Bron: parool.nl.

Laatste nieuws