NL EN
DONEER NU!

Hoge Raad: verslaving is ziekte, daarom soms toch vergoeding na ontslag wegens dronkenschap

30 maart 2018

Hoge Raad: verslaving is ziekte, daarom soms toch vergoeding na ontslag wegens dronkenschap Werknemers die dronken op hun werk verschijnen en daardoor op staande voet ontslagen worden, kunnen toch recht hebben op een ontslagvergoeding. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad over een werknemer van het bedrijf Dräger, die twee jaar geleden de laan is uitgestuurd.

De man stapte naar de rechter omdat er geen dwingende reden zou zijn om hem eruit te gooien. Hij eiste een forse ontslagvergoeding na jaren trouwe dienst. Bij de kantonrechter en het gerechtshof kreeg hij nul op rekest.

De Hoge Raad oordeelt nu dat de dronkenschap weliswaar reden is voor ontslag, maar dat het maar de vraag is in hoeverre de dronkenschap verwijtbaar gedrag is. Verslaving is door diverse instanties erkend als ziekte. Daarom is de dronkenschap niet of slechts voor een deel verwijtbaar en zou de man dus wel recht kunnen hebben op een ontslagvergoeding.

De Hoge Raad vernietigt de beschikking van het gerechtshof Den Haag van 17 januari 2017 en verwijst het geding naar het Hof Amsterdam voor verdere behandeling en beslissing.

Bron: ad.nl.

hoge-raad---uitspraak-ecli-nl-hr-2018-484.pdfhoge-raad---uitspraak-ecli-nl-hr-2018-484.pdf (120 kB)

Laatste nieuws