NL EN
DONEER NU!

Nederlandse militairen overtreden alcoholverbod en raken betrokken bij vechtpartij

18 juli 2017

Nederlandse militairen overtreden alcoholverbod en raken betrokken bij vechtpartij Vier Nederlandse militairen zijn met spoed teruggezonden naar Nederland nadat ze in Litouwen een algeheel alcoholverbod hadden overtreden. Ook zijn zij betrokken geraakt bij een vechtpartij. De Nederlandse militairen maken deel uit van een multinationaal bataljon dat onder leiding staat van Duitsland.

De Litouwse media melden dat de militairen tussen de 0,54 en 1,75 promille alcohol in hun bloed hadden. Dezelfde media wijzen naar een onbetaalde rekening als oorzaak van het conflict, maar dat willen de politie en de Koninklijke Marechaussee niet bevestigen.

Nederland heeft Litouwen gevraagd geen gebruik te maken van zijn rechtsmacht, maar de berechting van de vier over te laten aan Nederland, aldus een woordvoerder van Defensie. De vier militairen zijn hangende het onderzoek nog in dienst van Defensie. “Zo lang het onderzoek nog niet is afgerond, is er alleen sprake van een ordemaatregel”, aldus Defensiewoordvoerder Joost de Vries.

Voor Nederlandse militairen die in het buitenland op uitzending zijn geldt al ruim een decennium een alcoholverbod. Defensie bevestigt wel dat Nederlandse militairen die naar een vredig land worden uitgezonden - zoals Litouwen - vaker in hun vrije tijd toestemming krijgen om de militaire basis te verlaten voor vertier. Het is dan toegestaan om bijvoorbeeld uit eten te gaan in een lokaal restaurant. Maar alcohol drinken is uit den boze. "Dat hoort niet, dat moet je niet doen, Defensie is daar heel duidelijk over. Zodra je op missie bent, wordt er niet gedronken", aldus Defensiewoordvoerder Paul Middelberg.

Nederland is niet het enige land dat zo gedisciplineerd is met een alcoholverbod voor militairen. Ook Amerikaanse soldaten mogen geen druppel drinken in een missiegebied. Maar Duitse en sommige Belgische militairen, met wie Nederlanders samen in Litouwen dienen, mogen wel beperkt alcohol drinken op vrije avonden en dagen. De grens ligt meestal bij twee consumpties.  

Bronnen: trouw.nl en volkskrant.

Laatste nieuws