NL EN
DONEER NU!

Pleidooi voor structurele financiering van verslavingsonderzoek

8 april 2024

Waarom rookt nog steeds een vijfde van de mensen boven de 18, krijgt ruim 10% van onze bevolking het label ‘zware/stevige drinker’ en is de vape onder jongeren mateloos populair, ondanks grote ambities van de overheid om deze aantallen te laten dalen?

Volgens verslavingsexpert en neurobioloog Taco de Vries van de Vrije Universiteit Amsterdam is dat vooral omdat verslavende middelen zoals alcohol, roken en suikerrijk eten ons beloningssysteem veel sterker raken dan natuurlijke beloningen, zoals een wandeling maken, seks hebben of leuke dingen doen met vrienden. En daardoor ligt verslaving op de loer. "Dat maakt ze gevaarlijk", aldus de Vries. Wat volgens de neurobioloog ook niet meehelpt, is dat verslavende middelen overal verkrijgbaar en zichtbaar zijn.

Verslaafde gebruikers verliezen controle over het gebruik. De prikkels uit de omgeving en de onthoudingsverschijnselen maken het voor de verslaafde mens lastig om van zijn gebruik af te komen. En als je stopt blijf je – zeker het eerste jaar - gevoelig voor alles wat met middelengebruik wordt geassocieerd. De Vries: "We weten dat 90% van de mensen die stoppen, binnen een jaar weer terugvallen."

Taco de Vries doet momenteel onderzoek naar het dempen van het ‘verslavingsgeheugen’. "We experimenteren met therapieën die dit geheugen manipuleren door middel van EMDR-interventies en het stimuleren of remmen van de activiteit van bepaalde hersengebieden. We weten al dat dit effectief kan zijn."

Taco de Vries ziet dat de overheid vooral inzet op preventie. "Maar de twee miljoen mensen die al verslaafd zijn, bereik je daar niet mee. Je moet er niet van uitgaan dat die mensen vanzelf zullen of kunnen stoppen, want dat gaat niet gebeuren." De Vries stelt dat de overheid hen een fatsoenlijk traject moet kunnen bieden. Daar hangt een prijskaartje aan, maar de verslaving zelf kost onze samenleving nu ook miljarden.

De Vries vindt dat de overheid niet voldoende geld vrij maakt om verslaving aan te pakken. Daarom heeft hij, samen met andere wetenschappers, onlangs een rapport geschreven, waarin ze pleiten voor structurele financiering voor verslavingsonderzoek.

Bronnen: vu.nl en telegraaf.nl.

Laatste nieuws