NL EN
DONEER NU!

Burgemeester Katwijk zet “gedoogstrategie” door

29 november 2013

Burgemeester Katwijk zet “gedoogstrategie” door Burgemeester Jos Wienen van Katwijk voelt zich door zijn gemeenteraad voldoende gesteund om alcoholgebruik in cafés door jongeren die nu 16 en 17 jaar zijn voorlopig door de vingers te zien. Hij zei dit donderdagavond na overleg met de raad. Jongeren onder de 18 die ergens anders dan in de kroeg alcohol drinken, worden wel aangepakt, aldus Wienen.

Hij zei dat alleen de ChristenUnie en de PvdA het niet eens zijn met het plan. Zij hebben respectievelijk zes en twee zetels in de raad, die in totaal 33 raadsleden telt.

Bron: telegraaf.nl


Commentaar STAP

STAP vindt de plannen van de Gemeente Katwijk onwenselijk.

STAP acht het onjuist dat Katwijk de nieuwe wet op eigen wijze interpreteert.
Katwijk hoort een democratisch genomen besluit te eerbiedigen en de wetswijziging ook naar de geest na te leven. De motivering van de Staten-Generaal om in te stemmen met verhoging van de alcoholleeftijd was primair volksgezondheidswinst. Het lijkt erop dat het gekozen overgangsbeleid in Katwijk is ingegeven door argumenten die te maken hebben met openbare orde en met economische schade en niet met volksgezondheid. Het zou in de geest van de wet zijn geweest als Katwijk de gezondheidsargumenten had laten prevaleren.

Verder wordt over het hoofd gezien wat de uitstraling is van dit gedoogbeleid naar de omliggende gemeenten van Katwijk en feitelijk ook naar de rest van Nederland.
In de praktijk wordt in Katwijk vanaf 1 januari a.s. overtreding van de nieuwe wet door de alcoholverstrekkers en door jongeren niet alleen door de vingers gezien, sterker nog feitelijk gestimuleerd.

STAP zou het veel moediger hebben gevonden als met elkaar nagedacht was over hoe uitgaande jongeren geboren in 1996 en 1997 het beste tegemoet kunnen worden getreden na invoering van de 18 jaar grens. Dat zou een enorme impuls hebben kunnen opleveren voor het gezamenlijk zoeken en vinden van een alcoholvrij aantrekkelijk uitgaansalternatief dat er uiteindelijk toch zal moeten komen.
In die zin vindt STAP de nieuwe Katwijkse alcoholstrategie een gemiste kans.

Laatste nieuws