NL EN
DONEER NU!

Kankerwaarschuwing op wijn en bier: Big Alcohol houdt dat tegen

7 december 2020

Kankerwaarschuwing op wijn en bier: Big Alcohol houdt dat tegen De link tussen alcohol en bepaalde kankers, zoals borst-, keel-, lever-, en darmkanker, is onomstotelijk bewezen. Dat zegt de WHO al sinds de jaren 80. Maar de helft van de Amerikanen weet dat niet. Een consortium van 8 verschillende organisaties vraagt de federale overheid nu in een petitie om een verplicht label op alle flessen. Zo'n label is ook getest. De resultaten van die proef zijn verschenen in de Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

In 2017 zette de enige slijterij in Whitehorse, in de Yukon-regio van Canada, een kankerwaarschuwing op alle verkochte flessen. Het ging om een wetenschappelijk experiment, uitgevoerd in opdracht van de Canadese overheid.

Het duurde de volle maand: de alcohollobby zette alles op alles om dat experiment zo snel mogelijk stop te zetten, met succes. Nochtans waren er duidelijk aantoonbare resultaten. De bevolking van Whitehorse is beter geïnformeerd dan de rest van Noord-Amerika. De alcoholverkoop viel er met 6% terug. Geïnformeerde drinkers zijn 1,6 keer meer waarschijnlijk om zo een etiketverplichting te steunen.

Jinhui Zhao, Tim Stockwell, Kate Vallance and Erin Hobin.The Effects of Alcohol Warning Labels on Population Alcohol Consumption: An Interrupted Time Series Analysis of Alcohol Sales in Yukon, Canada. Journal of Studies on Alcohol and Drugs 81 (2020) 2, 225-237.

Bronnen: businessam.be, jsad.nl en jsad.nl.

Laatste nieuws