NL EN
DONEER NU!

Werkgevers willen privacywet aanpassen om werknemers te kunnen testen op alcohol

7 maart 2018

Werkgevers willen privacywet aanpassen om werknemers te kunnen testen op alcohol Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe privacywet. In principe gaat het puur om een implementatie van nieuwe Europese regels, maar de werkgevers willen de wet ook op een aantal punten aanscherpen. Dat blijkt volgens het Financieel Dagblad uit een brief die ze aan de Tweede Kamer hebben gestuurd

Zo willen MKB-Nederland en VNO-NCW de privacywetgeving aanpassen om werknemers in bijvoorbeeld chemische fabrieken te kunnen testen op alcohol en drugs. Piloten en machinisten kunnen in Nederland getest worden op drugs en alcohol, omdat dit specifiek is vastgelegd in de spoorwegen- en luchtvaartwet. Bij bedrijven die dit soort specifieke wetgeving niet kennen, staat privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens alcohol en drugstesten niet toe volgens MKB-Nederland.

Ook willen de werkgeversverenigingen meer ruimte in de privacywet om persoonlijke informatie aan zieke werknemers te kunnen vragen in een re-integratieproces. Volgens FNV gaat de huidige wetgeving juist niet ver genoeg wat betreft de bescherming van medische gegevens van werknemers.

Bron: fd.nl.

Laatste nieuws