NL EN
DONEER NU!

Beschonken op de fiets: meerderheid vindt het heel normaal

12 januari 2024

Beschonken op de fiets: meerderheid vindt het heel normaal Algemeen geaccepteerd, je eigen verantwoordelijkheid en een kleine pakkans. Zomaar wat redenen om de fiets te pakken met te veel alcohol op. Ogenschijnlijk onschuldig, maar levensgevaarlijk.

Het aantal incidenten met beschonken fietsers is de afgelopen jaren flink toegenomen en dat baart artsen op de spoedeisende hulp zorgen.

Spoedeisende hulp arts David Baden van het Diakonessenhuis in Utrecht. "Op uitgaansavonden of dagen dat mensen meer drinken, zoals bij sportwedstrijden, is het altijd drukker op de spoedeisende hulp. Veel van de slachtoffers zijn gevallen met hun fiets." Volgens Baden is er meer bewustzijn nodig over de gevaren van fietsen als je een slok op hebt.

Uit onderzoek onder bijna 10.000 fietsers uit het EenVandaag Opiniepanel blijkt 44% het afgelopen jaar met te veel alcohol op de fiets te hebben gepakt. 27% deed dat het afgelopen jaar meerdere keren; 17% een enkele keer.

2% van de fietsers heeft zwaar letsel opgelopen na gevallen te zijn met te veel alcohol op. 23% is gevallen, maar bij hen viel de schade mee. Naast het fysieke risico is er ook nog het juridische risico dat je loopt wanneer je fietst met een te hoog alcoholpromillage. Je loopt bijvoorbeeld ook risico om meer schuldig bevonden te worden aan een ongeval. Een fietser is juridisch gezien minder schuldig dan een automobilist, ook al is de fietser de veroorzaker, maar als je alcohol op hebt dan wordt daar op een andere manier naar gekeken en ben je meer aansprakelijk.

Belangrijkste verklaring voor zoveel dronken fietsers is de maatschappelijke acceptatie, in de samenleving als geheel, in hun omgeving en bij henzelf. 57% vindt het 'normaal' om na 3 glazen alcohol of meer de fiets te pakken. Andere argumenten: taxi’s zijn erg duur en het openbaar vervoer rijdt 's nachts niet.

Bovendien speelt mee de lage veronderstelde pakkans. Van alle fietsers achten 9 op de 10 de kans klein dat ze op de routes die zij als fietser wel eens afleggen, worden gecontroleerd op alcohol.

Bronnen: eenvandaag.avrotros.nl en eenvandaag.avrotros.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl