NL EN
DONEER NU!

Tweede Kamer kan uit 5 suikertaks-varianten kiezen

26 april 2024

Het demissionaire kabinet heeft in een zogenaamde contourenbrief aan de Tweede Kamer 5 varianten voor een suikertaks op alcoholvrije dranken uitgewerkt. Op basis daarvan zal over enige tijd – na afronding van een preconsultatietraject - een besluit worden genomen hoe deze verbruiksbelasting eruit zal gaan zien.

Bij alle vijf varianten wordt de belasting per soort drank verhoogd op basis van het suikergehalte. Hoe meer suiker, hoe hoger de belasting. Daarbij wordt gekeken naar het aantal gram suiker per 100 milliliter. Het voorstel voor een suikertaks is bedoeld om de consumptie van suiker via alcoholvrije dranken terug te dringen ter bevordering van de gezondheid.

In de eerste variant gelden er geen uitzonderingen. In de tweede variant is alleen mineraalwater uitgezonderd. In de derde variant zijn ook zuivel- en sojadranken met weinig suiker uitgezonderd. In de vierde variant worden pure vruchten- en groentesappen laag belast ook al zit er suiker in. En in de vijfde variant vallen pure vruchten- en groentesappen volledig onder de uitzondering.

In alle varianten zal alcoholvrij en alcoholarm bier met een alcoholgehalte tot en met 0,5% en andere dranken met een alcoholgehalte tot en met 1,2% (zoals alcoholvrije wijn) "gewoon" worden belast op grond van het suikergehalte.

Wel staat het huidige uitgangspunt ter discussie dat de bieraccijns (voor bieren met meer dan 0,5% alcohol) altijd hoger moet zijn dan de suikertaks. Afhankelijk van het gekozen scenario zou dat kunnen betekenen dat het minimumbedrag van de bieraccijns stijgt naar maximaal €52,75 per 100 liter.

Mocht de Kamer verhoging van het minimumbedrag van de bieraccijns onwenselijk vinden, dan kan worden overwogen om voornoemd uitgangspunt los te laten. In dat geval moet worden geaccepteerd dat dranken met veel suiker hoger worden belast dan bier met meer dan 0,5% alcohol. Hierdoor wordt voorkomen dat het minimumbedrag accijns op bier moet worden verhoogd.

Het kabinet is van mening dat vanuit gezondheidsperspectief het onwenselijk is dat bier lager wordt belast dan alcoholvrije dranken, ook als die dranken veel suiker bevatten. Zij benadrukken dat de vraag hoe wordt omgegaan met de bieraccijns in relatie tot de nieuwe suikertaks een losstaande beleidsvraag is.

Bron: tweedekamer.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl