NL EN
DONEER NU!

Reactie Kabinet en gezondheidsorganisaties op plannen EU over ‘wijnpakket’

12 mei 2025

De Europese Commissie heeft op 28 maart jl. een voorstel gepubliceerd met als doel het concurrentievermogen en de veerkracht van de wijnsector te versterken. Het kabinet heeft de Kamer laten weten wat zijn reactie op dit voorstel is. Diverse gezondheidsorganisaties hebben ook gereageerd.

De belangrijkste onderdelen van dit zogenaamde 'wijnpakket' zijn:
• Overschotpreventie.
• Flexibiliteit ten aanzien van het vergunningenstelsel voor herbeplanting.
• Meer steun om beter bestand te worden tegen klimaatverandering.
• Duidelijke regels voor het in de handel brengen van wijnbouwproducten met een lager alcoholgehalte, bijvoorbeeld harmonisering van verkoopbenamingen.
• Geharmoniseerde off-label etikettering, liefst middels een taalvrij systeem (ook voor wijnen met een lager alcoholgehalte).
• Bevorderen van wijntoerisme.
• Uitgebreide promotie van Europese wijnen in derde landen.

Het kabinet ondersteunt een marktgerichte benadering waarbij de concurrentiekracht van de wijnsector wordt versterkt en de sector zich binnen internationale regels richt op de veranderende vraag vanuit de markt en de consument.

Het kabinet is echter - met het oog op de volksgezondheid - tegen het stimuleren van de algehele alcoholconsumptie. Wel steunt het kabinet het inspelen op de marktvraag naar alcoholvrije/-arme producten. Alcoholhoudende drank is namelijk een schadelijk product voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eerder aangegeven dat er geen veilige consumptiehoeveelheid bestaat die geen invloed heeft op de gezondheid. Daarnaast kan alcoholconsumptie ook tot schade aan anderen leiden, bijvoorbeeld als gevolg van verkeersongevallen en geweld.

Het kabinet onderschrijft verder het belang van het informeren van consumenten over ingrediënten en voedingswaarden van levensmiddelen. Hierbij is de nadrukkelijke voorkeur dit via een fysiek etiket te doen zodat de informatie direct toegankelijk is voor de consument. Als er gebruik wordt gemaakt van elektronische middelen (dus off-label, bijvoorbeeld met gebruik van QR-codes), dan is het van belang – aldus het kabinet - dat op het etiket wordt vermeld welke informatie elektronisch beschikbaar is.

Zestien Europese gezondheidsorganisaties, waaronder STAP en de Gezonde Generatie, hebben inmiddels een gezamenlijk standpunt op de EU-plannen geformuleerd. Zij vinden dat de voorgestelde subsidies aan de wijnsector overproductie in stand houden. Overheidssubsidie zou duurzaamheid en op gezondheid gerichte innovatie moeten steunen. Verder vinden zij dat de voorstellen onderworpen hadden moeten worden aan een gezondheidseffectscreening. Tot slot pleiten zij voor on-label consumenteninformatie, dus op het etiket. Het off-label consumenten informeren is onwenselijk. Consumenten hebben het recht op gemakkelijk toegankelijke, transparante informatie, ongeacht of zij toegang hebben tot digitale media.

Bron: tweedekamer.nl.

joint-position-paper-on-the-wine-package.pdfjoint-position-paper-on-the-wine-package.pdf (4,75 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl