NL EN
DONEER NU!

Utrechtse campagne wijst op gevaren van dronken fietsen

24 april 2023

Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp (SEH) belandt door fietsen onder invloed van alcohol, steeg de afgelopen tien jaar met 84 procent. Ook in Utrecht is dat te merken, stelt David Baden, SEH-arts bij het Diakonessenhuis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.

Omdat juist jongeren niet goed beseffen wat de gevaren zijn van dronken fietsen, komt er een campagne, genaamd ‘Trapper niet in’.

Dronken fietsers zijn - in tegenstelling tot automobilisten - niet zozeer een gevaar voor anderen, maar vooral voor zichzelf. "Door alcohol word je overmoedig", legt Baden uit. "Je overschat jezelf en denkt: ik kan dat stoepje nog wel even meepakken, joh." Tegelijkertijd vermindert je coördinatie, waardoor je minder controle hebt over je bewegingen en makkelijker uit evenwicht raakt. "Ook reageer je een stuk trager. Dat vergroot de kans op een lelijke smak. Je merkt: ‘oh-oh, ik val’ en pas als je de grond raakt, schiet te binnen dat je jezelf had moeten opvangen."

De informatie wordt verspreid op Instagram. Wie doorklikt bij de berichten, komt op de campagnewebsite terecht, waar tips staan voor andere 'veiligere' vervoermiddelen, zoals taxi, openbaar vervoer en BOB. In zes gemeenten - Utrecht, Houten, Leusden, Maarssen, Veenendaal en Zeist - is de boodschap ook op straat te zien.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws