NL EN
DONEER NU!

Oosterhout introduceert voor horeca Gordijnendecreet

3 oktober 2020

Oosterhout introduceert voor horeca Gordijnendecreet Mark Buijs, burgemeester van de gemeente Oosterhout, heeft vorige week een brief gestuurd met de nieuwe coronamaatregelen voor de horeca. Hij voegde daar echter een extra maatregel specifiek voor Oosterhout aan toe: een Gordijnendecreet.

De burgemeester verwoordt het in zijn brief aan horeca-ondernemers als volgt:
"We vragen u om uw gordijnen, jaloezieën of welke vorm van raamverduistering dan ook tijdens openingstijden open te houden. Op die manier kunnen onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op een eenvoudige manier nagaan of elke horeca-ondernemer zich aan de regels houdt. Gebeurt dat niet, dan geven de boa’s u een waarschuwing. U hebt zelfs kans dat u een boete krijgt of dat uw zaak tijdelijk gesloten wordt."

Kroegbazen in Oosthout zijn stomverbaasd. De Zeeuwse advocaat Marco Vermeirssen denkt niet dat het Gordijnendecreet juridisch houdbaar is. "Als je wil afdwingen dat de horeca zich hier aan houdt, dan had je zo'n eis in de horecavergunning moeten laten opnemen. Maar daar is geen sprake van. Je kan zo'n eis ook in de noodverordening corona laten opnemen. Maar dat kan de burgemeester of gemeenteraad van Oosterhout niet doen. Dat is aan de voorzitter van de Veiligheidsregio. Dus ik denk dat de gemeente bij de rechter weinig kans maakt."

Bron: bndestem.nl.

Laatste nieuws