NL EN
DONEER NU!

Vrouwen drinken minder dan mannen, maar zorgen om hoogopgeleide oudere drinksters

17 augustus 2016

Vrouwen drinken minder dan mannen, maar zorgen om hoogopgeleide oudere drinksters Van jong tot oud: vrouwen drinken gemiddeld minder alcohol dan mannen.
Alleen hoogopgeleide vrouwen van 65-plus zijn, als ze alcohol drinken, vaker overmatige drinkers dan mannen van dezelfde leeftijd. Dat blijkt uit de net gepubliceerde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, het RIVM en het Trimbos-instituut.

Uit de onderzoeksresultaten valt op dat hoe hoger de leeftijd is bij vrouwen, hoe vaker er sprake is van overmatig drinken. Bijna een op de zes hoogopgeleide, oudere vrouwen die drinkt, doet dat volgens het onderzoek te vaak. Zie bijgaande illustratie. Bij hoogopgeleide mannen is dat bijna een op de zeven. Een verklaring voor het verschil tussen de twee geslachten zou kunnen zijn dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. Ze zijn vaak tot hogere leeftijd gezond.

Het percentage vrouwen dat zegt het afgelopen jaar te hebben gedronken verschilt tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Tot en met 64 jaar is het ongeveer 76%, daarna daalt het tot bijna 68%. Bij mannen is het rond de 86% voor alle leeftijdsgroepen. Het is voor Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut tekenend voor de onderlinge verschillen in drankgebruik tussen man en vrouw. "Mannen zoeken van jongs af aan nu eenmaal vaker risico's op en dat vertaalt zich in meer drankgebruik."
Vrouwen hebben ook minder alcoholproblemen dan mannen. De cijfers liegen er niet om: van de ruim 30.000 mensen die voor drankproblemen zijn opgenomen is bijna driekwart man. Van die 30.000 mensen is ongeveer 27% 65-plusser.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws