NL EN
DONEER NU!

Behoefte aan drankloze periode stijgt

27 december 2016

Eén maand geen alcohol drinken kan effect hebben op de bewustwording. Dat denkt onderzoeker Martine Groefsema van de Radboud Universiteit. In haar promotieonderzoek bestudeert ze de invloed van de sociale omgeving op drinkgedrag en de processen in de hersenen van sociale drinkers en zware drinkers.

Uit het onderzoek blijkt dat drinkgedrag vooral een sociaal proces is. "Ga maar eens bij jezelf na hoe groot de kans is dat je nog een wijntje neemt tijdens een avondje dineren, als je vrienden die ronde allemaal laten gaan", zegt Groefsema.

Volgens Rob Bovens, lector verslaving aan de Hogeschool Windesheim, zijn er op de korte termijn zeker gezondheidsvoordelen van één maand niet drinken. Hij is een van de drijvende krachten achter IkPas, een initiatief om één maand alcohol te laten staan. "We kozen voor de feestluwe maand maart. In januari zijn er nieuwjaarsborrels en in februari viert men carnaval."

Bovens: "Op korte termijn gaven deelnemers aan dat ze zich fitter voelden en beter sliepen. Een kwart was wat gewicht kwijtgeraakt. Op een wat langere termijn zagen we dat deelnemers minder dronken dan voor de actie. Bij mensen die voor de actie gemiddeld zestien glazen per week dronken, zagen we de inname na zes weken dalen tot negen glazen per week. Na zes maanden was het weer iets gestegen, tot tien à elf."

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws