NL EN
DONEER NU!

EZ financierde samen met alcoholindustrie onderzoek naar effecten van matig alcoholgebruik

16 januari 2023

Terwijl de wetenschap en ook de WHO ervan overtuigd zijn dat er niet zoiets bestaat als gezond alcoholgebruik, blijft de alcoholindustrie investeren in het narratief dat matig alcoholgebruik gezond is. Dit doet zij onder meer door het financieren van onderzoek, soms met steun van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat blijkt uit een artikel van Petra Wijnsema op onderzoeksplatform Follow the Money.

De Stichting Alcohol Research (SAR) heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Deze samenwerking tussen TNO en de alcoholindustrie heeft meer dan twintig jaar onderzoek gesponsord naar ‘matig alcoholgebruik’. De sleutelfiguur in deze samenwerking was voedingsdeskundige Henk Hendriks. Hendriks was 31 jaar in dienst bij TNO en adviseerde daarnaast ook de alcoholindustrie. In 2014 werd hij zelfstandig consultant.

Ook het ministerie van EZ heeft, samen met de industrie, meerdere onderzoeken gefinancierd. Tussen 2011 en 2015 financierden het ministerie en de SAR samen zeker zes studies en in 2020 financierden het ministerie en de Nederlandse Brouwers samen een studie naar het effect van alcohol op de cognitieve prestaties van studenten. Psychiater Rene Kahn noemt dit zeer kwalijk: "Het is een manier om de industrie in Nederland te houden, te beschermen of te stimuleren. Daarbij gaat het om het geld en niet om de volksgezondheid."

In mei 2020 concluderen Nederlandse wetenschappers dat de bron van financiering niet uitmaakt voor de uitkomsten van onderzoek naar de effecten van matig alcoholgebruik. Een heel relevant onderzoek, alleen is deze studie nu juist afkomstig uit de koker van de brouwers. Een gevalletje "Wij van WC-eend", aldus klinisch epidemioloog Rick Grobbee.

Bron: ftm.nl.

Laatste nieuws