NL EN
DONEER NU!

Nieuwe studie naar alcoholconsumptie en ziektelast verschenen

19 april 2017

Nieuwe studie naar alcoholconsumptie en ziektelast verschenen Consumptie van meer dan 30 gram alcohol per dag voor vrouwen en 60 gram per dag voor mannen leidt tot een verhoogde ziektelast van alcoholgerelateerde kanker. Dat blijkt uit een in het European Journal of Epidemiology gepubliceerde prospectieve studie onder 33.066 mannen en vrouwen uit de EPIC-NL cohort, die 12 jaar lang gevolgd zijn.

Wordt gekeken naar de totale ziektelast dan zien we dat die lager is bij matige consumptie van 5-15 gram alcohol per dag voor vrouwen en 5-30 gram per dag voor mannen, dan bij licht drinken en niet drinken (minder dan 5 gram per dag). Dit geldt eigenlijk vooral voor ouderen, maar uitdrukkelijk niet voor vrouwen onder de 50 jaar.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het oude drinkadvies van onder meer de Gezondheidsraad uit 2005 om dagelijks niet meer dan 20 gram (mannen) of 10 gram (vrouwen) alcohol te drinken (inmiddels overigens aangepast) eigenlijk alleen van toepassing was op 50-plussers en ouderen.

Artikel: J.W.J. Beulens a.o. Moderate alcohol consumption is associated with lower chronic disease burden expressed in disability-adjusted life years: a prospective cohort study. Eur J Epidemiol, 2017.

Link naar Creative Commons Attribution 4.0 International License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

beulens-moderate-alcohol-consumption-dalys.pdfbeulens-moderate-alcohol-consumption-dalys.pdf (479 kB)

Laatste nieuws