NL EN
DONEER NU!

GR advies aan zwangere vrouwen blijft: geen alcohol

22 juni 2021

GR advies aan zwangere vrouwen blijft: geen alcohol "Neem geen alcohol tijdens de zwangerschap." Dat staat in een rapport van de Gezondheidsraad met Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen, opgesteld door een tijdelijke commissie onder voorzitterschap van prof. dr. Hans van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde bij Amsterdam UMC.

Omdat er veel onduidelijk is over wat zwangere vrouwen nu wel of niet mogen consumeren heeft de Gezondheidsraad al het bestaande wetenschappelijk onderzoek naar voeding voor zwangere vrouwen opnieuw uitvoerig bekeken. Naast voedingsdeskundigen zijn ook huisartsen, gynaecologen en toxicologen erbij betrokken, zodat iedereen hetzelfde advies geeft. Alle adviezen worden op de website van het Voedingscentrum vertaald naar de praktijk.

De Gezondheidsraad heeft in 2005 al een advies geschreven over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Toen waren de schadelijke effecten van innames vanaf één glas alcohol per dag al bekend. Daarom heeft de commissie ten behoeve van dit advies alleen de nieuwe wetenschappelijke bevindingen over innames lager dan één glas per dag op een rij gezet.
Hoewel dit onderzoek niet consistent is, levert het wel aanwijzingen dat consumptie van enkele glazen per week (minder dan één glas per dag) samenhangt met een hoger risico op miskramen en doodgeboorte, een hoger risico op een laag geboortegewicht, een minder gunstige cognitieve ontwikkeling van het kind in termen van een lager IQ en een minder gunstige gedragsscore van het kind.

De commissie blijft daarom bij de eerdere conclusie van de raad dat iedere vermindering van het alcoholgebruik leidt tot een vermindering van de risico’s en dat het niet mogelijk is om een veilige hoeveelheid voor alcoholconsumptie vast te stellen.

advies-voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen.pdfadvies-voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen.pdf (1,29 MB)

Laatste nieuws