NL EN
DONEER NU!

Amsterdamse winkel gedraagt zich als horeca en moet sluiten

26 juli 2022

Een chocoladewinkel op de Huidenstraat moet van de gemeente Amsterdam sluiten omdat deze zich gedraagt als een horecazaak en niet als detailhandel.

Bewoners in het centrum van de stad klagen over het feit dat winkels in hun buurt langzaam maar zeker veranderen in horeca. Naar aanleiding van deze klachten is de gemeente controles gaan houden. Uit de controles bleek dat er in dit pand geen sprake was van een chocoladewinkel, maar dat de zaak wordt gebruikt als koffiezaak of lunchroom. Dat was te zien aan de tafels en stoelen die binnen en buiten stonden, de menukaarten en de klanten die warme dranken ter plekke konden consumeren.

Veel bewoners en ondernemers en ook de gemeente zien het als een negatieve ontwikkeling als de scheidslijn tussen winkels en horeca te veel vervaagt. Het vervagen van deze scheidslijn wordt ook wel "blurring" genoemd. "De diversiteit van het winkelaanbod staat al flink onder druk in de binnenstad," zegt voorzitter van het dagelijks bestuur Alexander Scholtes. "We moeten dus ingrijpen waar we kunnen, anders verliezen we de grip op de stad. Bovendien is het ook niet eerlijk richting horecaondernemers die zich wél aan de regels houden."

Sinds oktober 2017 staat Amsterdam in het centrum geen nieuwe winkels meer toe waarvan het aanbod op toeristen is gericht. Deze regel moet het winkelaanbod in de binnenstad aantrekkelijk en divers houden. Voorbeelden van zaken waarvan er niet méér bij mogen komen, zijn ticketshops, fietsverhuurbedrijven en attracties. Ook winkels die eten voor direct gebruik verkopen (zoals ijs, wafels en donuts) en tafels en stoelen in winkels die voedsel verkopen zijn niet meer toegestaan.

Bron: amsterdam.nl.

Amsterdamse winkel gedraagt zich als horeca en moet sluiten

Laatste nieuws