NL EN
DONEER NU!

Rechter: gemeente mag beperkingen opleggen aan kroegentochten

8 februari 2021

Rechter: gemeente mag beperkingen opleggen aan kroegentochten Amsterdam mag strenge eisen stellen aan kroegentochten in de binnenstad. De boetes die de gemeente heeft opgelegd aan een organisator van zogenoemde pubcrawls, zijn gerechtvaardigd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

In pogingen om de drukte en toeristenoverlast in de binnenstad onder controle te krijgen, heeft de gemeente Amsterdam beperkingen opgelegd aan rondleidingen. Voor kroegentochten zijn de regels rampzalig; ze moeten namelijk voor 10 uur ’s avonds afgelopen zijn en alcohol is verboden.

Ultimate Party organiseert al vijftien jaar pubcrawls langs de Amsterdamse kroegen en allerlei activiteiten voor vrijgezellenfeesten. De gemeente legde in 2018 en 2019 in totaal zes boetes op aan Ultimate Party: de kroegentochten telden meer dan twintig deelnemers en waren niet op tijd afgelopen. Bovendien had het bedrijf geen ontheffing. Uiteindelijk volgde een last onder dwangsom. Ultimate Party is het niet eens met deze boetes en de dwangsom en stapte naar de rechter.

Volgens de rechtbank valt een kroegentocht wel degelijk onder rondleidingen met gids. En het staat de gemeente vrij om keuzes te maken tussen verschillende belangen. In dit geval hecht de gemeente meer waarde aan de belangen van de binnenstadbewoners en het verminderen van de druk op het centrum, dan aan de belangen van organisatoren van rondleidingen.

Bronnen: parool.nl en rechtspraak.nl.

Laatste nieuws