NL EN
DONEER NU!

Alcoholsector waarschuwt voor continueren alcoholverbod Zuid-Afrika

11 augustus 2020

Zuid-Afrika is de belangrijkste Afrikaanse exportbestemming van Europese gedistilleerde dranken. Het ging vorig jaar om een export van honderden miljoenen euro's. De Zuid-Afrikaanse alcoholsector waarschuwt nu dat continueren van het alcoholverbod gevolgen heeft voor de internationale verplichtingen van Zuid-Afrika.

In 2016 werd een economische partnerschapsovereenkomst ondertekend tussen Zuid-Afrika en de EU. Het maakt de uitvoer mogelijk van 110 miljoen liter Zuid-Afrikaanse wijnen belastingvrij naar de EU-regio. In ruil daarvoor exporteert de EU voornamelijk gedistilleerde producten naar Zuid Afrika. Deze handel is nu beperkt vanwege het in verband met corona ingestelde verbod op de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse alcoholindustrie, waaronder de National Liquor Traders Council, de South African Liquor Brandowners Association (SALBA), de Beer Association of South Africa (BASA), Vinpro, de National Liquor Traders Council, en producenten, hebben dinsdag alarm geslagen. Ze lieten weten dat de sector bezorgd is over de handelsonbalans. In kringen van de EU wordt ook gewaarschuwd dat het verbod op de verkoop van alcoholproducten in Zuid-Afrika "ongelooflijke risico's" met zich meebrengt voor de relatie van het land met zijn grootste handelspartner, de Europese Unie.

Bron: news24.com.

Laatste nieuws