NL EN
DONEER NU!

Glazen tellen enige effectieve middel om minder te drinken

26 juni 2018

Glazen tellen enige effectieve middel om minder te drinken De meest effectieve manier om je alcoholgebruik te minderen is het tellen van het aantal glazen dat je drinkt. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder 1.328 volwassen Australische drinkers onder leiding van enkele onderzoekers van de Curtin University, gepubliceerd in Addictive Behaviors.

Co-auteur Professor Simone Pettigrew: "Het doel van onze studie was om vast te stellen welke strategieën het sterkst verband houden met verminderde alcoholconsumptie."

De resultaten tonen aan dat van de 16 verschillende strategieën die in deze studie werden onderzocht, 11 niet effectief waren. Het gaat bijvoorbeeld om langzaam drinken, tegelijkertijd eten, geen dranken mixen en het om-en-om drinken van water. Vier strategieën verhóógden het alcoholgebruik. Het gaat om: het vragen aan een vriend om je te laten weten wanneer je genoeg hebt gedronken, extra ijsklontjes in je drankje, een BoB aanwijzen en het café op een vooraf bepaald tijdstip verlaten.

Slechts één strategie - het tellen van je drankjes - resulteerde in een lager alcoholgebruik in de loop van de tijd. Pettigrew: "De tel-je-drankjes-strategie was effectief in verschillende demografische groepen, wat aangeeft dat het mogelijk een strategie is die door gezondheidsorganisaties kan worden gebruikt bij het verminderen van alcoholgerelateerde schade in Australië."

M.R. Dekker, M.I. Jongenelis, M. Wakefield, K. Kypri, P.Hasking en S. Pettigrew. A longitudinal examination of protective behavioral strategies and alcohol consumption among adult drinkers. Addictive Behaviors (2018). DOI: 10.1016/j.addbeh.2018.06.017.

Bronnen: medicalxpress.com en thewest.com.au.

Laatste nieuws