NL EN
DONEER NU!

Raad van State: 'CBR mag geen alcoholslot meer opleggen'

4 maart 2015

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot "ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander", aldus de Raad van State.

De uitspraak betekent niet dat de Raad van State eerdere uitspraken waarin het alcoholslotprogramma in stand is gelaten, moet terugdraaien. "Een rechterlijke uitspraak waarin de rechter blijk geeft van een gewijzigde rechtsopvatting is geen grond voor herziening". Ook het CBR is niet verplicht alle onherroepelijke alcoholslotprogramma's opnieuw te bekijken.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terugkomen, maar dan moet wel eerst de wetgeving worden aangepast.

Bron: telegraaf.nl.
Uitspraak: raadvanstate.nl.

Laatste nieuws