NL EN
DONEER NU!

Artsenfederatie KNMG komt met plan voor verslaafde artsen

21 april 2016

Artsenfederatie KNMG komt met een reddingsplan voor verslaafde artsen dat is gebaseerd op de succesvolle Physician Health Programs, dat al sinds de jaren tachtig in Amerika en Canada wordt gebruikt. Het initiatief heeft tot doel dokters met een verslaving te behandelen en te rehabiliteren.

Ze worden vijf jaar lang ondersteund en gemonitord door collega's, familieleden en de werkgever. Verslaafde artsen krijgen ook een 'buddy' op de werkvloer, een collega die ze in vertrouwen nemen over hun verslaving.

Op basis van Amerikaanse onderzoeken - Nederlandse cijfers zijn er niet - schat de KNMG dat tussen de 9 en 12% van de artsen ergens tijdens hun carrière verslaafd raakt. Dit percentage is vergelijkbaar met het aantal verslaafden in de rest van de beroepsbevolking, maar bij artsen gaat het vaak om mensen die beslissingen nemen die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood. Bovendien zoeken verslaafde artsen vaak geen hulp, uit angst hun baan te verliezen.

De kosten van het reddingsplan zijn hoog: tussen de 10- en 25 duizend euro per arts. KNMG, het ministerie van Volksgezondheid en ledenorganisatie en zakelijk dienstverlener VvAA nemen het leeuwendeel van de kosten voor hun rekening.

Bron: volkskrant,nl.

Laatste nieuws