NL EN
DONEER NU!

Trouw reconstrueert de teloorgang van de Alcoholtafel

5 januari 2023

Trouw reconstrueert de teloorgang van de Alcoholtafel Aan de Alcoholtafel in het kader van het Nationaal Preventieakkoord zaten vanaf 2018 alle betrokken partijen, inclusief het belanghebbend bedrijfsleven. Zij spraken over maatregelen tegen problematisch drinken. Het gepolder mislukte. "Vier jaar verknald". Een reconstructie van Stefan Keukenkamp.

Achteraf gezien was volgens enkele deelnemers aan de Alcoholtafel "praten over problematisch drinken" geen verstandig uitgangspunt. Je moet schadelijk alcoholgebruik terugdringen door de algehele consumptie naar beneden te krijgen. Het focussen op problematisch drinken suggereert dat alleen de gebruikers van alcohol verantwoordelijk zijn voor de nadelige gevolgen.

Het eerste hete hangijzer aan de Alcoholtafel: blurring met alcohol. Een wens van de VVD om ondernemers ruimte te geven. De bedoeling was om het Preventieakkoord aan te vullen met een negatief advies over blurring. Dat gebeurde echter niet: staatssecretaris Paul Blokhuis haalt het advies eruit, omdat het te gevoelig zou liggen bij de VVD.

Ondanks die tegenvaller worden er doelen voor 2040 geformuleerd, waar alle partijen hun handtekening onder zetten. Er worden ook kleine successen geboekt, maar het gaat allemaal niet snel genoeg en op een enkel punt komt het doel zelfs verder uit zicht.

In 2021 ontstond een patstelling aan de Alcoholtafel, toen het RIVM kwam met nieuwe beleidsvoorstellen die wetenschappelijk onderbouwd zijn en wél werken. De alcoholindustrie wilde wachten op een evaluatie van de bestaande afspraken en vindt het de goede kant uitgaan, de gezondheidspartijen willen doorpakken.

Het einde kwam toen regulering van blurring in het regeerakkoord bleek te zijn opgenomen, ingegeven door de VVD. Blurring staat haaks op elke afspraak die gemaakt was. De gezondheidsorganisaties denken dat de alcoholindustrie gelobbyd heeft om blurring in het regeerakkoord te krijgen. En ook daarna achter hun rug om lobbyde tegen alcoholmaatregelen die effectief zijn. De alcoholbranche vindt het vervolgens verbijsterend dat zij daarvan wordt beticht. De VVD noemt het zelfs "kwalijk en beledigend".

Staatssecretaris Maarten van Ooijen vraagt de Alcoholtafel zich publiekelijk uit te spreken tegen blurring. Na gesteggel gebeurt dat niet, ondanks een lijmpoging van de voorzitter van de Alcoholtafel. Dan stopt Van Ooijen de Alcoholtafel en besluit hij met alle partijen individueel in gesprek te gaan.

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws