NL EN
DONEER NU!

Pas op met alcohol op en rondom het werk

28 juni 2019

Deskundigen waarschuwen werknemers én werkgevers: pas op met alcohol op en rondom het werk. De meningen verschillen of het verstandig is om medewerkers toegang te geven tot alcohol.

“Doe het niet”, adviseert Maddy Blokland van het Trimbos Instituut. "Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, maar het brengt veel schade mee. Het maakt je minder alert, de controle gaat eraf. Je wordt impulsiever en je neemt risico's. Allemaal dingen die je op je werk niet wilt."

Arbeidspsycholoog Tosca Gort: “We hebben een rare, hypocriete relatie met drank. Met alcohol gaan we vaak soepel om, met andere harddrugs weer niet. Dat slaat nergens op. Als je als werkgever zegt: we gaan een blowtje doen, dan zou men dat heel vreemd vinden. Maar op vrijdag aan het bier wordt normaal gevonden." Volgens haar kan een biertje op zich weinig kwaad, mits het maar met mate ingenomen wordt.

Organisatiepsycholoog Peter Ambagtsheer heeft weinig tegen de informele borrelsfeer. Het is goed voor onderlinge relaties en je leert je collega's snel kennen. "Er zijn absoluut argumenten te bedenken voor alcohol op of rondom het werk, maar die rechtvaardigen de nadelen geenszins. De gezondheids- en veiligheidsrisico's zijn te groot en als werkgever moet je daar niet aan beginnen", stelt Ambagtsheer. “Alles staat of valt met de rechtlijnigheid van het beleid van de werkgever”, meent Ambagtsheer. "Het moet duidelijk zijn: wie zich er niet aan houdt komt in de problemen.”

Op de redactie van RTL Z en RTL Nieuws is dat beleid in ieder geval duidelijk: drank komt er niet in. "De verantwoordelijkheid van de journalistiek is zo groot dat ik vind dat alcohol niet thuishoort op de redactievloer", licht hoofdredacteur Harm Taselaar het beleid toe. "Van alcohol wordt niemand scherper, en we vinden het al moeilijk genoeg om geen fouten te maken zonder alcohol."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws