NL EN
DONEER NU!

Pilot om eID te testen als identificatie- en leeftijdscontrolemiddel bij webwinkels

18 maart 2015

Pilot om eID te testen als identificatie- en leeftijdscontrolemiddel bij webwinkels Duizend Nederlanders zullen deelnemen aan een pilot van eID, de opvolger van de DigiD. Tijdens de pilot zullen de gebruikers eID gaan gebruiken als identificatie- en leeftijdscontrolemiddel bij enkele grote omnichannel winkels en diverse webwinkels. Er wordt alleen de voor de ondernemer noodzakelijke informatie getoond. Zo zal op het moment dat iemand alcohol koopt, de ondernemer via eID alleen het geboortejaar van de klant te zien krijgen.

De belanghebbende organisaties, waaronder Thuiswinkel.org, hopen in 2016 de vijf grootste webwinkels van Nederland aan te sluiten op het eID Stelsel. Vooralsnog zal de nieuwe manier van identificeren getest worden bij een beperkt aantal webwinkels, waarna uit resultaten moet blijken of het middel landelijk ingezet kan worden.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, laat weten de pilot met de eID kritisch te zullen gaan volgen. Van Dalen: “STAP streeft al jaren naar een verbod op de verkoop van alcohol via internet. Vooral omdat uit onderzoek twee jaar terug bleek dat bij online verkoop van alcohol de regels rond leeftijdscontrole niet worden nageleefd. Als de politiek online verkoop van alcohol niet gaat verbieden, dan moet op z’n minst goed geregeld worden dat er leeftijdscontrole bij aflevering plaatsvindt. Dat lijkt lastig, maar er zijn goede oplossingen mogelijk.”

Bron eerste 2 alinea's: numrush.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl