NL EN
DONEER NU!

Kabinet haalt streep door plan Experimentenwet Gemeenten

19 februari 2018

Kabinet haalt streep door plan Experimentenwet Gemeenten Het kabinet ziet af van een wetsvoorstel dat gemeenten ruimte moest geven om te experimenteren met bestuurlijke en democratische vernieuwing. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De Experimentenwet Gemeenten, een idee van het vorige kabinet, is daarmee niet verder gekomen dan de fase van internetconsultatie.

Het voorstel gaf een gemeente de ruimte om wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen. Lokale bestuurders zouden dan beter kunnen inspelen op wensen van bewoners en bedrijven. Zo wilden de vier grote steden bij wijze van pilot afwijken van de bepaling in de Drank- en Horecawet die verbiedt dat in niet-horecagelegenheden alcohol wordt geschonken. Het wetsvoorstel betrof ook een beoogd experiment met het voorzitten van een raadscommissie ex artikel 82 Gemeentewet door een niet-raadslid.

Maar de nieuwe minister Ollongren veegt het wetsvoorstel van tafel. Zij ziet meer in aanpassingen van de algemeen geldende wetgeving. "Indien de Gemeentewet meer ruimte creëert voor lokaal maatwerk en dit daarmee mogelijk wordt voor alle gemeenten, is het ook minder noodzakelijk om hier experimenten voor in te richten."

De minister constateert dat er nu al een ‘bonte verzameling’ aan experimenten gaande is bij gemeenten. Sommige daarvan zijn in strijd met de wet, zo stelt zij, overigens zonder daarbij in haar brief te dreigen met ingrijpen.

Bron: gemeente.nu.

kamerbrief-inzake-herziening-organieke-wetgeving-en-experimenten.pdfkamerbrief-inzake-herziening-organieke-wetgeving-en-experimenten.pdf (96,7 kB)

Laatste nieuws