NL EN
DONEER NU!

Lobby Schotse alcoholindustrie: géén gezondheidswaarschuwingen op etiketten!

10 maart 2024

Lobby Schotse alcoholindustrie: géén gezondheidswaarschuwingen op etiketten! De wijn-, bier- en gedistilleerdbranche heeft er bij de Schotse ministers op aangedrongen "de druk te weerstaan" om producenten wettelijk te verplichten gezondheidswaarschuwingen te plaatsen op flessen en blikjes alcoholhoudende dranken.

De roep om gezondheidswaarschuwingen kwam van senior artsen en deskundigen op het gebied van de volksgezondheid. Zij willen dat - net als in Ierland - op etiketten van alcoholhoudende dranken de gezondheidsrisico's van alcohol worden vermeld. Zoals kanker, hart- en vaatziekten, leverziekten en prenatale schade.

In Ierland wordt het in 2026 verplicht om gezondheidsinformatie te vermelden op de verpakking van alle alcoholhoudende danken. Het gaat specifiek om het caloriegehalte, de risico's op kanker en leverziekten, de gevaren van drinken tijdens de zwangerschap en een link naar een betrouwbare alcoholinfo-website (foto).

Zes jaar geleden beloofde de Schotse regering te overwegen om producenten wettelijk te verplichten om op etiketten gedetailleerde informatie te zetten over de effecten van alcohol op de gezondheid, tenminste als de centrale Britse regering niet met zo’n verplichting zou komen. Ruim vier jaar later moeten de ministers echter nog steeds een dergelijke aanpak overwegen en hebben zij de kwestie van het etiketteren op vrijwillige basis aan de producenten overgelaten.

Bron: heraldscotland.com.

Laatste nieuws