NL EN
DONEER NU!

Stichting mag bv oprichten om ruimere exploitatiemogelijkheden te hebben

19 mei 2017

Stichting mag bv oprichten om ruimere exploitatiemogelijkheden te hebben De Rechtbank Noord Nederland heeft bepaald dat een stichting een bv mag oprichten om ruimere exploitatiemogelijkheden te hebben. Dat is niet in strijd met de Drank- en Horecawet. De zaak was aangespannen door Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

KHN had bezwaar gemaakt tegen de verlening door de gemeente Leeuwarden van een horecavergunning aan een bv opgericht door de Stichting Harmoniekwartier. KHN was van oordeel dat er een paracommerciële vergunning verleend had moeten worden of dat de vergunning had moeten worden geweigerd. De brancheorganisatie ergert zich al tijden aan het feit dat gesubsidieerde stichtingen en verenigingen de lokale regels omzeilen die van toepassing zijn op kantine-activiteiten van paracommerciële rechtspersonen door die onder te brengen in, zoals KHN het noemt, ’feest-bv’s’.

Naar het oordeel van de rechtbank Noord Nederland is in het onderhavige geval niet gebleken dat er sprake is van een schijnconstructie, zoals door KHN is betoogd. Hoewel de rechtbank erkent dat er sprake is van een nauwe samenwerking tussen de stichting en de bv is het de rechtbank niet gebleken dat de bv als een paracommercieel rechtspersoon moet worden aangemerkt. Dat zou al niet kunnen omdat de bv géén rechtspersoon is als bedoeld in artikel 4 van de Drank- en Horecawet. Verder zijn er werknemers in dienst waarop de horeca-cao van toepassing is, die aangestuurd worden door een eigen leiding. De bv maakt ook geen gebruik van vrijwilligers. Bovendien is niet gebleken dat subsidiegelden die zijn toegekend aan de Stichting Harmoniekwartier gebruikt worden voor de exploitatie van de bv.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws